Stonewall Inn

 
Hallå vänner, visste ni att idag är det exakt 50 år sedan Stonewallupproret startade? Jag tänker inte köra någon historia-lektion här, men om ni känner att ni inte vet så mycket om upproret rekommenderar jag er att läsa på lite grann om det! Nu skulle en duktig person antagligen ha lite rekommendationer på dokumentärer eller filmer eller nåt, tyvärr har jag inte det då jag själv faktiskt har lite dålig koll på just dokumentärer om Stonewall och mest har läst en blandning artiklar och annat om det och inte har sparat någon av de... Men kort förklarat så var det "en serie våldsamma demonstrationer mot en polisrazzia mot HBTQ+-personer på baren Stonewall Inn" (förklaring tagen från wikipedia i brist på bättre ord), som satte igång dagens kamp för HBTQ+-personers rättigheter!
 
I alla fall, på grund av 50-årsjubileet i år så är det inte bara Pride här i New York, det firas även World Pride, och allting är liksom så extra det bara går, och det är verkligen helt fantastiskt att få vara här och uppleva det. Tyvärr har jag inte haft möjlighet att gå på så många event på grund av mitt lite konstiga schema just denna månaden, men i måndags när jag var ledig under dagen bestämde jag mig för att jag i alla fall var tvungen att åka förbi Stonewall Inn och titta, så det gjorde jag! Under månaden har hela Manhattan varit täckt av lite extra regnbågar, men alltså så fort jag gick av tunnelbanan där i Greenwich kände jag hur annorlunda stämningen var. Regnbågsflaggorna var överallt. Och så fort jag såg baren och den röda neonskylten så blev jag helt överväldigad av känslor så jag liksom stod när en stund på trottoaren och grät. Det bara slog så hårt i hjärtat, bara att få se byggnaden som har varit bakgrunden till så mycket, jag blev förtvivlad och ledsen och tacksam och lycklig allt på en gång. Förutom flaggorna som hängde utanför så är det inte en så extravagant byggnad, den smälter nästan in, men fan att bara få gå förbi där var helt fantastiskt, och jag är så tacksam för vad alla de som har kommit innan mig har gjort. 
 
 
Efter att ha samlat mig gick jag runt en stund till i området, tittade förbi korsningen vid Christopher Street (som Stonewall Inn ligger på) och Gay Street, där de har dekorerat om vägskyltarna för månaden, gick över ett regnbågsövergångställe (måste nog säga att rengbågsövergångsställena hemma ser lite roligare ut, men det är väl inte så konstigt med tanke på skillnaden i mängden trafik som kör över de här vs hemma), och fotade regnbågsdekorationer i alla dess former. 
 
 
Om vi ska dra upp en lätt diskussion också angående alla de här regnbågsdekorationerna och butiker som promotar sina produkter med regnbågar; jag tycker personligen att det är lite surt när företag klistrar på en regnbåge på något de säljer under juni för att locka kunder, utan att faktiskt göra något för HBTQ+-personer, eller i vissa fall skänka lite pengar till organisationer under månaden (vilket ju alltid är trevligt), men sen fullständigt skita i communitiyt resten av året och ibland till och med missgynna HBTQ+-personer, men jag måste ändå erkänna hur varm jag blir i kroppen av att gå längs en gata med regnbågsflaggor i skyltfönstrena. Jag kan inte hjälpa att bli glad när jag ser alla färger, så enkelt är det. Kommer sakna rengbågarna när juni är över och allt går tillbaka till vanligt.
 
Jag skulle kunna säga att det var planerat att skriva detta på 50-årsdagen trots att jag var där i måndags, men ärligt talat har jag bara inte orkat ladda upp bilderna förrän nu...